Pages

Friday, October 09, 2009

Anaesthesia

Over the last five days, I have spend most of my time in theatre. As part of my surgical rotation, I need to do a week of anaesthetic.

Anaesthesia is defined as loss of bodily sensation with or without loss of conciousness. There are three main components of anaesthesia, namely hypnosis (being put to sleep), relaxing your muscles and sedation (this means that you lose your awareness of your surrounding).

As a specialty, anaesthetic is one of the toughest training program to get into. There are high level of competition for young doctors to participate in anaesthetic training. It is quite attractive to become an anaesthetist since there are wide range of skills being involved and in term of salary, it has one of the highest salary grade among specialist.

Over the last week, I had the opportunity to practice putting a laryngeal mask into few patients. I had the chance to sharpen my skills in performing intravenous cannulation. 

A laryngeal mask is a tube that is inserted inside your throat during an operation. The picture below shows how to put the laryngeal mask inside your mouth.

 Picture from Merck Manual.

Intravenous cannulation simply means of putting a needle inside your blood vessels. This link will describe in detail how you perform the procedure.

As a medical student, putting a cannula (needle) inside the blood vessel was initially a hard task to be performed. You have to overcome your anxiety of hurting the patient and develop a good technique to insert the needle into a blood vessel.

Anyway, back to my anaesthetic rotation, it was exciting to be at the other side of the theatre. I used to be helping surgeons with the operation and hardly have any chance to sit on the other side. The anaesthetist usually sit behind the curtain and will monitor the anaesthetist machine to ensure the patient is breathing appropriately and is comfortable throughout the operation.

It is interesting to see how the anaesthetist handle the emergency cases. I had several emergency operation throughout the week such as emergency caesarian and emergency laparotomy due to unknown abdominal bleeding. There was a patient who had laryngospasm at the start of the operation and the anaesthetist taught me how to handle this emergency. Laryngospasm is uncontrolled contraction of the muscles inside your vocal cord and will cause a person to stop breathing. This is certainly a dangerous situation since it will cause lots of damage to your organs especially your brain.


In summary, being anaesthetist is fun but at the same time, it is hard to get into their training program. My next four weeks will be in theatre assisting the surgeons with their operation. This will be my last four weeks in medical school.

p/s: I'm looking forward for graduation but at the same time, I've to study hard for the final year exam. Hopefully, I will get a good mark from the exam.

30 comments:

hayad said...

wah, pakar bius dibayar plg tinggi berbanding pakar2 yg lain ek?

nihas said...

very knowledgeable.

Hafiz said...

@ hayad, tak sure tapi yang past, gaji pakar bius sangat tinggi.

@ nihas, thank you

nihas said...

Dgr ada orang kata klau slalu kena bius blh lost memory....betul ke???

Dr Mom said...

kalau nak beranak kat malaysia, satu dos epidural harganya RM1500! (kat private hosp la)

Hafiz said...

@ Dr Mom, mahal nyer tu

alin sabry said...

boleh terangkan lebih lanjut tentang kerjaya pakar bius dr segi keseluruhan?

Hafiz said...

Secara amnya, untuk menjadi pakar perubatan dalam apa jua bidang, ia memerlukan ketekunan dan semangat yang kuat untuk belajar dan melayan segala kerenah dan cabaran yang menjelma.

Ia memerlukan sekurang-kurangnya 10-15 tahun untuk menjadi doktor pakar setelah tamat belajar di kolej perubatan

Arra Ahmad said...

your notes help me alot.thanks..:)

Hafiz said...

that is good to know :)

Anonymous said...

Assalamualaikum doktor, betul ke bidang bius ni susah banding yang lain? Kat malaysia dah ramai sangat ke pakar bius?

Hafiz said...

Kepada anonymous,

Ini ditulis ketika menjadi seorang pelajar perubatan.

Semua bidang dalam perubatan, kesukaran nya adalah sama. Untuk sambung belajar di dalam bidang sub-kepakaran di Malaysia memerlukan semangat yang jitu. Tempat yang disediakan adalah terhad dan permohonan dari tahun ke tahun semakin ramai.

Anonymous said...

Hello doc, masih ada kah kekosongan untuk jd pakar bius? Mksud Saya, peluang kerjaya dlm bidang bius ini , adakah masih terbuka luas pada thun 2014 ni?

Newbie In Medicine said...

Salam Dr. Sy baru mengikuti program asasi perubatan. Agak-agaknye brapa tahunkah masa yg diambil , untuk saya mnjadi seorang anaesthesiologist? Dan adakah pada masa itu, masih terdapat peluang pekerjaan dalam bidang ini? Sekian.

Hafiz said...

untuk menjadi seorang doktor pakar...

perlukan 5-6 tahun di universiti untuk MBBS, kerja sebagai HO 2 tahun, lepas tu jadi MO

Selepas tu kena mohon untuk masuk kursus Masters, kena datang untuk temuduga dan peperiksaan.

Tempat untuk kursus Masters di Malaysia adalah sangat terhad. Selepas tu, perlukan 3-5 tahun untuk menjalani kursus Masters

Gazettment untuk menjadi doktor pakar sekitar satu tahun,

selepas menjalani kesemua ni, baru boleh jadi doktor pakar

Kesimpulannnya, bukan senang nak jadi doktor pakar

Anonymous said...

doc, between anaesthesist and pharmacist, which one yg doc recommended for an average student?

Hafiz said...

I would recommend pharmacist

Anonymous said...

Hi saya lepasan spm, apakah langkah seterusnya hingga menjadi dr pakai bius? (( i mean mcm flow dia))

Anonymous said...

Kalau nak jadi dr bius kena wajib ambik kos mbbs ke?

Anonymous said...

Kalau nak jadi dr bius kena wajib ambik kos mbbs ke

Hafiz said...

Untuk menjadi seorang doktor pakar, tanpa mengira bidang kepakaran yang mana sekali pun.

Wajib ada MBBS.

Flow nak jadi doktor pakar...Hmm, mungkin kalau ada masa boleh tulis kemudian nanti..

Anonymous said...

Jadi,kalau saya skor 8A's SPM,kemana saya harus pergi doc?Adakah segala perkara perkara yang doc katakan tdi semakin susah?

Anonymous said...

Tolong saya doc

Hafiz said...

Sorry for late reply.

Untuk menjadi seorang doktor, laluan kerjaya adalah sukar dan peluang untuk menjadi seorang doktor pakar pula terhad.

Namun begitu, kalau anda adalah seorang yang beriltizam tinggi dan sanggup menghadapi segala kesukaran pada masa hadapan...boleh sahaja memilih untuk menjalani kursus perubatan dan seterusnya jadi seorang doktor

CT said...

Assalamualaikum.betul ke kalau nak jadi seorang doktor kena dapat 4.0 every semester???and how about must??

Hafiz said...

Untuk memasuki program untuk kursus perubatan di universiti, tak semestinya memerlukan CGPA 4.0 untuk setiap semester.

Begitu juga untuk program Masters. Ada kriteria lain yang akan dipertimbangkan selain daripada kelulusan akademik.

Ausz AlFarazdaq said...

Hai.. saya lpasan spm2015.. boleh x dokter trangkan dan cdangkan laluan saye dan U yg patut saya plih untuk menjadi seorg pakar bius..

Hafiz said...

Untuk maklumat lanjut mengenai laluan kerjaya untuk seorang doktor, rujuk link ini

http://hafiz238.blogspot.my/2015/04/career-pathway-for-doctors-in-malaysia.html

Untuk memilih universiti untuk melanjutkan pelajaran di dalam kursus perubatan, saya serahkan kepada pilihan masing2. Yang penting pastikan universiti tersebut di iktiraf oleh Majlis Perubatan Malaysia

ijah said...

salam doc, pernyataan doctor dkt ats, ambil masa 10-15 tahun untk menjadi doktor pakar tu, termasuk 5 tahun program MBBS ke?

Hafiz said...

Waalaikumsalam. Ya, betul. Itu adalah jangka masa purata yang diperlukan untuk menjadi seorang doktor pakar.