Pages

Sunday, March 02, 2008

Clerking patient

Found this video from Malaysian Medical Resources. It was created by IMU medical students.



Hilarious :).

10 comments:

Farah Y said...

LOL Oh My. I needed that laugh!

Hey! I didn't know you like HDR. And since you do, take a look at this --

davehillphoto.com

It will blow your mind away.

Take care, Hafiz! :D

hafiz238 said...

This is the first time I know about HDR :). Hopefully I will be able to have time to explore and learn more about this technique.

Thanks for the link. The pictures are amazing.

aiysyah said...

Hafiz, totally, superbly, undenyablely(?) hilarious!
hahaha! XD

jd doktor yang begitu nanti, nyanyi nyani, saya yg jd pesakit sure terus baik :)

Sarah Mohd Shukor said...

salam hafiz. its totally hilarious! but instead of 99, we here use 66. hehe. what do u guys use over there? 33 maybe? because in some literatures, the mention abt the usage of 33 as well.

hafiz238 said...

aiysyah, hehe, tak reti nak nyanyi2 :D

sarah, we use 99 but i'm not sure what they use in Malaysia since many patients back in malaysia can't speak english...

chem said...

kelakar...LOL

kat m'sia for patient yg boleh ckp 99, teruskan je
but if difficult, i.e pakcik makcik ke, paeds ke, or etc, kami guna "nenek nenek". since my respiratory tutors semua cakap yang 99 (ninety nine) punye tone vibration tu very specific. so, kalo nak ganti pun dgn words yg bunyi hampir sama cam "nenek"

hayad said...

tak phm..kenapa kena sebut 99?

hafiz238 said...

chem, thanks for the info. It is definitely useful for me since I will be working back at Malaysia in the future :).

hayad, sebutan 99 ini digunakan untuk menentukan samada paru-paru kita mengandungi udara atau cecair atau dipenuhi dengan jangkitan kuman.

Kebiasaanya, apabila kita meletakkan stetoskop di dada, sebutan 99 ini kurang jelas tetapi dalam keadaan tertentu, sebutan 99 dapat didengari dengan jelas.

Kenapa pilih nombor 99 dan bukan nombor lain...mungkin sebab 99 dalam english 'ninety nine' mempunyai rima yang berulang-ulang.

hayad said...

ooo, kalo dipenuhi udara bunyi dia lain..kalo dipenuhi air bunyi dia lain ek...

hafiz238 said...

ya, bunyi dia akan berbeza.